Congres Bewegend Buitenonderwijs op 6 april 2022

 

Wil je het congres bezoeken en een ticket boeken? Klik dan hier.

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen rondom het congres? Klik dan hier. We zetten je dan op de mailingslijst!

 

Jaarlijks organiseren wij een congres waar een bepaald thema binnen het geven van buitenonderwijs centraal staat.

Dit jaar vindt het congres plaats in Orpheus in Apeldoorn. Het onderstaande programma is het programma van het congres in 2020 dat niet plaats kon vinden vanwege de Covid maatregelen. Het programma hieronder is daarom onder voorbehoud en wordt in september definitief vastgesteld. Inhoudelijk zal het programma in grote lijnen overeenkomen.

 

Lezing Brein in Beweging

Door Jan van der Zwan (onderwijsadviseur en psycholoog)


Heb je wel eens een kind ontmoet dat bewegen niet leuk vindt? Nee toch! 
Door de kinderen veel te laten bewegen stimuleer je veel hersengebieden tegelijkertijd. En hoe meer hersengebieden er tegelijk actief worden, hoe intensiever het leereffect is.
In deze interactieve lezing zoomt onderwijsadviseur en psycholoog Jan van der Zwan in op het kinderbrein. Hij laat aan de hand van aansprekende en praktijkgerichte voorbeelden en oefeningen zien hoe je hen op een breinvriendelijke manier kunt begeleiden bij het bewegend leren.
 
Aan het einde van de lezing heb jij antwoord op de volgende vragen:

  • Is er een relatie tussen bewegen en leerprestaties?
  • Welke relatie heeft bewegen met dyslexie?
  • Speelt het zingen van liedjes ook een rol bij de taalontwikkeling?
  • En… hoe bewegingscreatief ben ik zelf eigenlijk? 

 

Lezing Peter Heerschop

Peter Heerschop heeft 14 jaar gewerkt als gymleerkracht in het basisonderwijs en draagt het onderwijs een warm hart toe. Zijn verhaal zal zorgen voor herkenning en verbinding. Je gaat met een lach op je gezicht de volgende workshopronde in!

 

Het beweegplein

Op het beweegplein krijg je ontzettend veel inspiratie voor verschillende lesvormen. Ingedeeld op vakgebied en bouw staan ervaringsdeskundigen voor je klaar om allerlei lesvormen uit te leggen en samen uit te voeren. Zo kom ook jij aan je dagelijkse dosis beweging in de buitenlucht! En ga je natuurlijk met heel veel nieuwe lesideeën naar huis.

 

Rekenen

Tafels, tabellen en grafieken, automatiseren, breuken en procenten. Op het beweegplein worden verschillende buitenlessen getoond op dit gebied!

 
Taal

Taalles buiten doen, wordt vaak ervaren als een uitdaging. Op het beweegplein doe je verschillende taalessen waaruit blijkt dat je ook je taalles prima buiten kunt geven!

 
Wereldoriëntatie

Aardrijkskunde, geschiedenis en natuur zijn prachtige vakken om te koppelen aan de buitenruimte. Bezoek het beweegplein om inspiratie op te doen voor je volgende les!

 

Taal onderbouw

Een apart plein voor taal in de onderbouw (1 t/m 3). Leer werken met vertelstenen, rijmkaartjes en letters herkennen en geef de volgende dag jouw taalles buiten!

 

Rekenen onderbouw

Oefenen met getallen herkennen door tikkertje, verstoppertje en andere spelletjes? Of wil je ideeën opdoen voor het automatiseren van sommen tot 10? Op dit plein moet je zijn!

 

Workshoprondes

Je kunt kiezen uit 5 verdiepende workshoprondes. Binnenkort maken we bekend welke dit zijn!